Potrebujete arhitekta?

Tadej Bevc | Biro Arhitekti
Pooblaščeni arhitekt

Energetsko svetovanje

Bojan Žnidaršič | Zavod Vitra
Neodvisni energetski svetovalec

Zasnova energetsko učinkovitega objekta

Osnovno sporočilo tega sestavka je, da gradimo zase. Naj bo to novogradnja, prenova ali prizidek. Mi smo tisti, ki bomo še dolga leta plačevali obratovanje stavbe. Tehnični in finančni vidik sta le del trikotnika. Na tretjega – kvaliteta bivanja – pogosto pozabimo, čeprav je za zdravje in srečo najpomembnejši. S pomočjo znanja in dobrih odločitev vzamemo srečo v svoje roke.

Pri ovoju objekta moramo paziti na:

 1. izolacijo stropa,
 2. izolacijo poševne strehe,
 3. izolacijo med bivalnimi etažami,
 4. strop proti hladni podstrehi,
 5. pohodno terasa,
 6. fasado,
 7. tla nad odprtim prostorom,
 8. ozelenjeno ravno streho,
 9. tla nad kletjo,
 10. zunanjo toplotno zaščito podzemnih delov objekta,
 11. podzemno hidroizolacijo,
 12. tla na terenu – ogrevani prostor in
 13. tla na terenu – neogrevani prostor.
Zasnova energetsko učinkovitega objekta - ovoj

Zasnova energetsko učinkovitega objekta se začne na ovoju.

Delitev stavb glede na rabo energije

Pred novogradnjo ali obnovo se morate odločiti v kateri energetski razred bo šla vaša stavba.

 • Pri obnovi se odločate glede na stanje vseh elementov obstoječe stavbe, na želje (potrebe) in seveda razpoložljiva sredstva. Zasnova energetsko učinkovitega objekta je rezultat procesa energetskega svetovanja.
 • Pri novogradnji dilem ni. Zasnova energetsko učinkovitega objekta sledi standardom pasivne hiše.

Argumenti, ki jih daje zasnova energetsko učinkovitega objekta so vezani na nizke stroške obratovanja in visoko kvaliteto bivanja. Pasivna hiša potrebuje za ogrevanje in hlajenje le 10% energije »navadne« hiše.

Za primerjavo vzemimo ogrevanje 100 m2 velike »navadne hiše. Ta potrebuje na leto 1.500 litrov kurilnega olja (15.000 kWh), pasivna hiša pa le 150 litrov (1.500 kWh). Osebno trdim, da je investicija v pasivno hišo – v primerjavi z »navadno« hišo – celo nižja.

Pasivna hiše so prinesle nek standard, to je 30 m2 za vsakega člana družine. Torej 120 m2 za 4 člansko družino. Vse »navadne« hiše imajo krepko večjo površino. Zato je dražja gradnja, opremljanje, vzdrževanje, obratovanje in tudi čiščenje.

Parcela

Energetski potencial parcele vedno vključim v novogradnjo ali obnovo. Energetsko svetovanje vključi vse, kar je potrebno storiti, da bo zasnova energetsko učinkovitega objekta prilagojena energetskim potencialom lokacije.

Zasnova energetsko učinkovitega objekta

Investitorji poveste projektantom (ne obratno) kaj vse bo vključeno v stavbo. S pomočjo energetskega svetovalca naredi projektno nalogo, v kateri vse to opiše. Investitor je in mora biti tisti, ki se opredeli do vseh parametrov gradnje. Od temeljev do strehe. Tudi projektanti in kasneje izvajalci vam bodo hvaležni za to. Tako bo stavba zgrajena »na kožo« vas, projektanti bodo zagotovili kvalitetne načrte, izvajalci pa izvedbo. Na koncu boste zadovoljni vsi.

Elementi stavbe

Zasnova energetsko učinkovitega objekta vključuje temelje, obodne stene, streho, okna in vrata, tlake ter ogrevanje prostorov in sanitarne vode. To so elementi, ki že omogočajo bivanje.

Kvaliteta bivanja pa je odvisna od dodatnih ukrepov. Na oknih morajo biti senčila, brez njih se bomo poleti »skuhali«. V stavbo se vgradi centralni sistem za prezračevanje z rekuperacijo. Brez njega bo kvaliteta bivanja nižja, lahko se pojavi tudi plesen.

Spodaj predstavljam možne elemente, ki jih vključuje zasnova energetsko učinkovitega objekta. Vseh 13 točk vam služi kot opomnik na kaj vse morate biti pozorni in do česa se morate opredeliti. Projektno nalogo, ki jo boste predali arhitektu bo lažje in bolje naredil s pomočjo energetskega svetovalca.

 • Parcela
  Iščite in kupite parcelo, ki vam bo omogočala pasivno in aktivno izrabo sonca ter ustrezno zaščito pred vetrom.

 • Prostori
  Pomembna je vertikalna in horizontalna razporeditev prostorov, koliko jih bo, njihove velikosti, URE (učinkovita raba energije).

 • Temelji
  Kako boste temeljili vaš objekt? Pasovni temelji so zgodovina, temeljna plošča je sedanjost. Pri tem je potrebno misliti na toplotno in hidro izolacijo, instalacije in drenažo.

 • Ovoj
  Lesena ali zidana stavba, statična nosilnost, svetla višina prostorov, material in debelina toplotne izolacije, lambda, zrakotesnost – o vsem tem je potrebno premisliti, ko sestavljate ovoj svojega objekta.

 • Stavbno pohištvo
  Vgradnja oken in vrat, senčila, zunanje poličke, RAL montaža, material, stekla, hrup, okovje, toplotni mostovi.

 • Streha
  Orientacija, naklon, izraba (sončna elektrarna, SSE), napušč, kritina, zelena streha, debelina in material toplotne izolacije, svetloba, mansardno stanovanje, zaščita pred točo.

 • Tlaki
  Plavajoči estrih, izolacija zvoka, pohodna površina.

 • Ogrevanje
  Prostori in sanitarna voda, ogrevalna naprava, razvod, ogrevala, senzorji, pametna regulacija, avtomatika, OVE (obnovljivi viri energije), ohlajanje.

 • Instalacije
  Voda, elektrika, kanalizacija, telefon, TV.

 • Prezračevanje
  Centralno prezračevanje, rekuperacija, okna, kuhinjska napa, avtomatska regulacija.

 • Zrakotesnost
  Natančna izvedba, kontrola (Blow door test), instalacijska ravnina.

 • Zvok
  Zvočni mostovi zgradbe in instalacij, akustika.

 • Ekonomika
  Tri vrste stroškov (investicija, obratovanje, vzdrževanje), subvencije in krediti Eko sklada, pasivna hiša je cenejša od navadne hiše.

 • Kaj še ostane?
  Deževnica (siva voda), sončna elektrarna, pametna hiša, kvaliteta bivanja, nadstreški in zimski vrt, drenaža, monitoring, plesen, zimski vrt, zelena fasada.

Vse zgoraj navedene točke bomo natančno predelali v naslednjih videih.

Fake news

Lažne novice – na katere se ulovi kar nekaj investitorjev, projektantov in izvajalcev – imamo tudi v gradnji.

Naj za nedvoumno razumevanje navedem nekaj napačnih prepričanj: lesena okna »dihajo«, plastična pa ne; talno gretje povzroča krčne žile, notranja žaluzija ali zavesa je senčilo; stiropor ne »diha«, temeljev v zemlji ni potrebno toplotno izolirati, toplotna črpalka na geovrtino je draga, dimnik premera 20 cm je pravi za vse energente, vsi izvajalci poznajo svoje delo, nadzornika za novogradnjo ali obnovo se ne potrebuje, angažiranje arhitekta je proč vržen denar, itd.

Zaključek

Zasnova energetsko učinkovitega objekta je v izključni pristojnosti investitorja. Vsi ostali (energetski svetovalec, projektanti, izvajalci, nadzorniki) smo zgolj podpora pri vašem odločanju. Navedeno velja za novogradnjo in obnovo. Pri slednji so odločitve težje, saj je potrebno na enem mestu reševati statične težave, pomanjkanje prostora, težko dostopnost ter toplotne, hidro in zvočne izolacije. Pogosto se tem pridružijo še neurejene razmere v hiši.

Rezultat domišljene zasnove ali obnove stavbe je projektna naloga. V njej isporočite projektantu svoje želje. Ker so te strukturirane, celovite in že opremljene z okvirnimi številkami bo projektant lahko naredi optimalno hišo, ki bo v celoti zadovoljila potrebe lastnika. Poleg statičnih in instalacijskih del bo arhitekt tudi učinkovito razporedil prostore in sploh narisal dopadljivo stavbo. Ni vse samo v tehniki in energetski učinkovitosti.

Še na eno stvar bi rad opozoril. Čas za preigravanje različnih možnosti je faza načrtovanja na kateri bo narejena zasnova energetsko učinkovitega objekta. Ko je enkrat projekt narejen in potrjen sledi čas izvajanja. Brez vseh »izboljšav«.

Kaj morate vedeti, preden začnete…

14-stranski hitri PDF vodič po vsem, kar morate vedeti v zvezi s pripravo projektne dokumentacije in pridobivanjem gradbenega dovoljenja za gradnjo vaše hiše!