Naročite se na naš YouTube kanal in bodite obveščeni o novih posnetkih!

NAROČAM SE!

Potrebujete arhitekta?

Tadej Bevc | Biro Arhitekti
Pooblaščeni arhitekt

Projektna naloga

Projektna naloga je opis vaše sanjske hiše. Poleg geodetskega posnetka, je projektna naloga dokument, ki ga je zelo zaželeno pripraviti, preden pridete do nas arhitektov. V tem opisu boste namreč definirali ali pa vsaj opisali želje, zahteve, predvidevanja in opombe glede vašega novega doma.

Kako projektna naloga izgleda?

Ne obremenjujte se z izgledom, obliko ali načinom, kako jo boste pripravili! Bistvene so informacije, ki nam jih boste z njo predali.

Večina bodočih graditeljev pripravi projektno nalogo tako, da v enostaven Wordov dokument čim bolj strukturirano zapišejo svoje želje, zahteve, opombe, pričakovanja in podobno. Pri tem naj velja pravilo, da ni opisov ter informacij nikoli preveč!

Katere podatke naj projektna naloga vsebuje?

Projektna naloga običajno vsebuje besedilne opise in slikovno gradivo. Naslednjih nekaj večerov si zato s partnerjem vzemita čas in čim bolj konkretno opišita svojo sanjsko hišo in dom, ki si ga želita. Pri tem je zelo zaželeno, da vaša projektna naloga vsebuje opise vsaj spodnjih postavk.

1 ) Podatki o zemljišču z nameravano gradnjo in obstoječih objektih

Najprej nas bo seveda zanimalo, kje boste gradili. Projektna naloga naj zato kot prvo vsebuje podatke o parcelah, na katerih je predvidena gradnja (parcelne številke in katastrska občina).

Če na zemljišču z nameravano gradnjo že stoji kak obstoječi objekt in bo ta objekt tudi predmet projekta, ki ga bomo izdelali (rušitev, dozidava, rekonstrukcija…), potem bo najprej potrebno izkazati legalnost tega objekta. V projektno nalogo je tako smiselno zapisati tudi podatke o obstoječih objektih, gradbenih in uporabnih dovoljenjih itd., sama dovoljenja pa naj bodo priloga (zadoščajo kopije ali skenirani dokumenti).

2 ) Kakšni objekti so vam všeč?

V tem delu projektne naloge želimo arhitekti dobiti občutek o tem, kakšen stil in oblikovanje objektov vam je všeč in posledično kakšno hišo želite, da oblikujemo. Za začetek bo dovolj, da nas usmerite v moderno ali pa na drugi strani bolj tradicionalno oblikovanje. Zanimala nas bo tudi velikost objekta, zato zapišite tudi svoje želje ali celo omejitve npr. glede kvadrature celotnega objekta ali posamezne etaže.

Če želite in ste glede teh stvari že odločeni, nam povejte tudi čim več o posameznih detajlih oblikovanja določenih sestavnih delov objekta, materialih, barvah itd.

Za lažje razumevanje in pojasnila je zelo zaželeno, da k svoji projektni nalogi priložite tudi čim več fotografij z objekti, ki so vam všeč kot celota ali pa nam bodo pomagale pri razumevanju vaših želja glede določenega dela objekta.

3 ) Etažnost objekta

Dobro je, da vemo, koliko etaž želite imeti v svoji novi hiši. Večinoma se danes gradijo stanovanjske hiše, ki imajo pritličje in mansardo (izkoriščeno podstrešje), a ni nujno, da je to tudi vaša želja. V projektni nalogi zato definirajte tudi etažnost vaše sanjske hiše.

4 ) Prostori po etažah in oprema v prostorih

Ko boste definirali etaže, je čas, da nam zaupate tudi svoje želje in zahteve glede prostorov, ki jih želite imeti v posamezni etaži. Včasih je pri tem smiselno tudi, da ob prostorih, ki jih boste navedli za posamezno etažo, označite prioritete oz. kaj je zahteva, kaj pa želja. V praksi se pri izdelavi idejne zasnove namreč velikokrat izkaže, da bi izpolnitev investitorjevih želja v eni etaži zahtevala veliko etažno površino, v drugi etaži pa majhno. Če pa vemo, katere prostore želite obvezno imeti v določeni etaži, katere pa lahko premikamo, bo načrtovanje lažje in hitrejše, etaže pa med seboj po velikosti bolj usklajene.

Sledi opis opreme po posameznih prostorih. Nikoli ne boste napisali preveč! Zapišite vse zahteve, želje, pomisleke, opombe… glede opreme, ki jo želite imeti v posameznem prostoru. Zakaj? Ker ni vseeno, če moramo arhitekti zasnovati kuhinjo v obliki črke ‘L’ ali kuhinjo z otokom. Tudi ni vseeno, če želite v kopalnici en umivalnik ali dva, samo tuš ali kad oziroma oboje skupaj.

Vsak kos opreme zavzame določeno površino za postavitev in uporabo. Prav je, da zasnujemo prostore, ki bodo prilagojeni želeni opremi in bodo zagotavljali primerno funkcionalnost ter udobje. Brez da imamo z vaše strani informacije o želeni opremi, vam vsega tega ne moremo zagotoviti.

5 ) Želena energetska učinkovitost objekta

Če do sedaj še niste, je v tem trenutku čas, da razmislite in definirate, kakšen razred energetske učinkovitosti želite doseči s svojo novo hišo. V trenutku pisanja tega članka, se še lahko gradijo ‘dobre klasike’ – to je izraz, ki opisuje klasično zgrajeno hišo z dobro toplotno izolacijo. Morda ste pa nekdo, ki pri energetski učinkovitosti ne bo varčeval ter stvari prepuščal naključju in ste odločeni graditi pasivno oz. nič-energijsko hišo. Vsekakor so to stvari, ki jih morate najprej razčistiti pri sebi in jih v projektni nalogi obdelati.

Glede na to, da gre za precej kompleksno tematiko, vam na tem mestu vsekakor priporočam, da obiščete energetskega svetovalca, ki vam bo te stvari pomagal definirati, vam odgovoril na pomembna vprašanja in vam podal nadaljnje usmeritve.

Če boste energetskega svetovalca obiskali pred pripravo projektne naloge (kar bi bilo prav), dogovore, usmeritve in zahteve, ki ste jih na energetskem svetovanju definirali, seveda zapišite v nalogo.

6 ) Že imate izbran sistem gradnje?

Večina graditeljev še vedno gradi klasične opečne hiše z armirano betonskimi ploščami, prekladami in vezmi ter lesenim skeletnim ostrešjem. Če želite tudi vi graditi na tak način, nam to v projektni nalogi povejte.

Je pa trg danes poln ponudnikov različnih gradbenih sistemov, ki na tak ali drugačen način bolj ali manj uspešno rešujejo težave in izzive, ki jih pri sodobni gradnji s seboj prinaša klasična opečna gradnja, ki nima sistemskih rešitev. To seveda ne pomeni, da s klasično opečno gradnjo ni možno zgraditi dobre, sodobne in energetsko učinkovite hiše, vsekakor pa se je potrebno bolj potruditi, biti natančen in iznajdljiv.

Za arhitekte, ki bomo načrtovali vašo hišo, je torej izbran sistem gradnje pomembna informacija. Če glede tega še niste odločeni, nič hudega – vam bomo pri odločitvi z nasveti pomagali mi. Če pa imate sistem gradnje že izbran, je to podatek, ki v projektni nalogi ne sme manjkati.

Veliko investitorjev je tudi že odločenih, kakšna okna bodo vgradili v svojo hišo (lesena, PVC, les-ALU, PVC-ALU). Strešna kritina, toplotna izolacija… vse to so pomembni elementi vsakega objekta in če imate na teh področjih kakšne želje ali zahteve, jih zapišite v projektno nalogo.

7 ) Inštalacije v objektu

Še eno področje, ki je v sodobnih energetsko učinkovitih hišah zelo pomembno, saj igra ključno vlogo pri delovanju objekta kot celote. Večinoma se danes v individualne stanovanjske hiše vgrajujejo toplotne črpalke (zrak-voda), talno gretje in centralni sistem za prezračevanje z rekuperacijo. A ni nujno, da ste za tak sistem odločeni tudi vi in da je tak sistem sploh najprimernejša ali najbolj optimalna rešitev za vašo hišo, vaše navade, potrebe in način oz. stil življenja.

Iz zgoraj opisanih razlogov vam zato ponovno svetujem, da čim prej (ko se odločite za gradnjo) obiščete energetskega svetovalca, saj so inštalacije v objektu eno izmed področij, ki jih boste z njim na svetovanju predelali.

Skratka – kakorkoli boste prišli do odločitve glede inštalacij, ki jih želite imeti vgrajene v svojo hišo – zapišite vsaj osnovne usmeritve v projektno nalogo.

8 ) Ostali podatki

Če želite, da zasnujemo hišo, ki bo resnično po vaši meri, so nam arhitektom izredno koristni tudi ‘bolj osebni podatki’.

Zelo je zaželeno, da nam napišete čim več o navadah vaše družine, hobijih, domačih dnevnih rutinah… Opišite, kaj ima vsak član družine rad, s kakšnim športom se ukvarja, kje in kdaj se doma največ zadržuje, ima velikokrat prijatelje na obisku, morda redno pripravljate večerje za več ljudi…

To so vse zelo pomembno podatki in informacije za nas. Če bomo na primer vedeli, da vsi člani družine radi berete, potem verjetno v vaši novi hiši ne bo manjkala knjižnica ali pa vsaj udoben bralni kotiček s pogledom v naravo. Če ste strastni kolesarji in smučarji, bomo arhitekti vedeli, da moramo zasnovati dovolj velike shrambne prostore za vso športno opremo.

Skratka – o sebi in svoji družini nam zaupajte čim več.

Veselo na delo!

Sedaj ste torej na vrsti vi. Vzemite si čas, saj boste opisovali svojo sanjsko hišo. Ne pozabite, da se bodo te vaše želje, predlogi, zahteve in opombe zelo kmalu prelile s papirja v realnost – v dom, kjer boste preživeli večino svojega časa. Običajno gradimo samo enkrat – vredno se je takrat potruditi.

Dobro pripravljena projektna naloga bo prispevala k temu, da bomo arhitekti neprimerno hitreje, z manj popravki in posledično tudi manj stroški, zasnovali hišo, ki bo resnično vaša – narejena po vaši meri in za vas.

 

Veseli bomo, če boste ta prispevek in video delili s svojimi prijatelji na družbenih omrežjih! Kliknite spodaj in razširite koristne informacije.

Hvala, ker delite!

Avtor članka: Tadej Bevc, arhitekt

Kaj morate vedeti, preden začnete…

14-stranski hitri PDF vodič po vsem, kar morate vedeti v zvezi s pripravo projektne dokumentacije in pridobivanjem gradbenega dovoljenja za gradnjo vaše hiše!